петък, 30 юли 2010 г.

РАЗМИСЛИ

РАЗМИСЛИ

Народо психологията на съвремения българин е много особена.Да вземем например начинът му на водене на разговор: Може с часове да е разговарял с даденият човек,но когато този човек си тръгне още дълго време се говори с него в антрето или на вратата.

Най-сладки са разговорите на отворена врата.Сякаш притегателната сила е огромна,приказките на друго място не са така сладки.Или да вземем разговор през оградата,през терасата изобщо през някаква преграда.Като че ли хората се страхуват да се гледат право в очите и тези места им дават възможност да бъдат защитени и същевременно откровени.
Май самочувствието на българина го няма и къде ли се е загубило – някъде по пътя на сталинските,вълкочервенковските,тодорживкови и всякакви социалистически методи.Страхът е надделял и е създал стереотип на поведение,от който поколения наред не могат да се отърсят.Наистина начинът на водене на разговор е показател за този страх – винаги трябва да е под сурдинка и в повечето случаи завършва или с кавга и бой или с примиренчески изводи от рода на : “да пази господ” и “дано се оправим”
Много сладки са и разговорите на кьоше или на сред улицата – освен говорещите никой друг не ще ги чуе(мания за подслушване).

Пийне ли си малко българина си развързва езика ,а иначе може изобщо да не говори(или се затваря в себе си или наистина не може да свърже две приказки в изречение).

Къде изчезна доверието и искреността, с които години наред се отличаваше от другите.Защо българите започнаха да се гледат в очите и да се лъжат? Да ли за това няма вина пак “Социализъма” ? Като се замисля …май така ще излезе. По него време искреният и честен човек го смятаха за глупак. А пък сега, този тип хора въобще не могат да се реализират.Че как ще успее такъв човек след като не е крал ,лъгал и убивал ? Как ще бъде приет в гилдията ? Нали няма за какво да го държат изкъсо. Лошото обаче е в това, че честните хора са на изчезване и как ще я кара тази държава …не знам.

А може би не са изчезнали, но така са се затворили в себе си, че никой не може да ги открие.А и защо ли да ги открива?

И така, алкохолът помага в общуването, но границата между отпускане и пиянство е много тънка и май станаха повече алкохолиците?! Е не знам ! Добре ,че го има ИНТЕРНЕТ , достъпна среда за всеки .Да, ама новата ми констатация е ,че младежите се израждат пък в друга насока. Могат с дни да не излязат от къщи , общувайки в мрежата. Там приятели бол,. Можеш да си анонимен колкото си щеш или да качваш нива на дадена игра - поколението на трипръстите.Реалността изчезва и човека е щастлив, но нали трябва да има някой ,който да създава тази реалност ЖИВОТ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар